Οι δύο «πράσινες» ενεργειακά ημέρες της Ελλάδας

Δύο «πράσινες» ενεργειακά ημέρες της Ελλάδας το 2019 κάλυψαν τη ζήτηση σε ποσοστό μέχρι και 47%! Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τότε κάλυψαν σχεδόν τις μισές ανάγκες της χώρας σε ρεύμα!
«Γεύση» από το 2030 πήρε το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής το 2019 στη διάρκεια του οποίου, και συγκεκριμένα σε δύο ξεχωριστές “πράσινες” χρονικές στιγμές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν σχεδόν τη μισή ημερήσια ζήτηση ρεύματος. Σύμφωνα  με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ:
    • Την 21η Μαρτίου 2019 οι ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκάκάλυψαν το 42% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αν περιληφθούν και τα υδροηλεκτρικά το ποσοστό της «πράσινης» ενέργειας ανεβαίνει στο 45%.
    • Στις 22 Δεκεμβρίου 2019, ο ήλιος και ο άνεμος κάλυψαν το 40% της ζήτησης, ποσοστό που μαζί με τα υδροηλεκτρικά ανεβαίνει στο 47%. 
Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030 με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα καλύπτουν τότε το 61% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και το 35% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στη χώρα σε όλους τους τομείς (μεταφορές, βιομηχανία, θέρμανση, κ.α.). – πράσινες ημέρες.
Στο μεταξύ, το αργότερο ως το 2028 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και η συνεισφορά τους στην κάλυψη της ζήτησης ρεύματος προβλέπεται να καλυφθεί από περισσότερες ανανεώσιμες πηγές και από μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες εκπέμπουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τον λιγνίτη:
    • Ο λιγνίτης έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι το διαμάντι της ΔΕΗ και έχει αντίθετα μεταμορφωθεί σε βαρίδι, καθώς η εταιρία ζημιώνεται έντονα από τις αυξημένες τιμές για τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
    • Αυτό το κόστος αυξάνεται από την ίδια τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ΔΕΗ. Η επιχείρηση, στην κατάσταση που βρέθηκε, δεν μπορεί να σηκώνει ένα βάρος 300 ή και παραπάνω εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
    • Προχωράμε στην απολιγνιτοποίηση τόσο για  περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτό,  η ΔΕΗ παρουσίασε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο 12 σημείων για την ομαλή μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή:
  1. Η ΔΕΗ θα ανακοινώσει την γρήγορη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2GW στη Δυτική Μακεδονία.
  2. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε εθελούσια έξοδο των υπαλλήλων, που θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ούτε για τον προϋπολογισμό ούτε για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  3. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει με την αναγκαία ταχύτητα την αποκατάσταση των ορυχείων.
  4. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη θέρμανση των περιοχών με άλλους τρόπους, μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων
  5. Προσαρμόζεται ο χωροταξικός σχεδιασμός  ώστε να εξυπηρετηθεί η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
  6. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΠΟΤ) για τις λιγνιτικές περιοχές.
  7. Θα αποδοθεί από τη ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές ο πόρος της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ.
  8. Οι λιγνιτικές περιοχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου.
  9. Στηρίζουμε τα σχέδια που διαμορφώνονται από τον τοπικό ΦΟΔΣΑ και εκείνον της Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα (waste-to-energy).
  10. Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα αποκτήσει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό ρόλο στην περιοχή.
  11. Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κηρύξει τις λιγνιτικές περιοχές ως ειδικές φορολογικές ζώνες με ειδικά φορολογικά κίνητρα στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
  12. Ξεκινάει αμέσως η επεξεργασία του νέου αναπτυξιακού προγράμματος των λιγνιτικών περιοχών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σχόλια